close switcher global page

Plasma Snijden

Snel, accuraat en hoge kwalitiet

Plasma snijden werd initieel ontwikkeld voor het snijden van materialen waar autogeen technologie niet mogelijk was zoals bij hoog gelegeerde staalsoorten, roestvast staal of aluminium. Vandaag wordt plasma ook ingezet voor het economisch snijden van dunner licht gelegeerd staal.

Wat is Plasma? De vierde toestand van materie

De drie bekendste physische toestanden van materie zijn vast, vloeibaar en gasvormig. Met Plasma omschrijven we een vierde vorm. Om dit te illustreren nemen we water. fe drie toestanden van water zijn ijs, water en stoom. Verwarmen we ijs dan wordt dit water, voegen we meer en meer energie toe dan worden dit stoom en geïoneseerde gassen. Het ionisatieproces zorgt ervoor dat de gassen electrisch geleidend worden. Dergelijke gassen benoemen we als Plasma.

Hoe snijd Plasma door metaal

Het plasma snijproces kan gebruikt worden bij electrisch geleidbare materialen waarbij een elechtrisch conductief gas zorgt voor de overdracht van de energy van een electrisch krachtbron door een plasma brander naar het te snijden materiaal.

Het basis systeem voor plasma snijden bestaat uit een krachtbron, een startcircuit voor creëren van een lichtboog en een brander. Deze componenten zorgen voor de electrische energie, de mogelijkheid gas te ioniseren en het proces onder controle te houden welk nodig is om een hoge snij kwaliteits te produceren op verschillende materialen.

De krachtbron is een DC stroombron. De spanning in het open circuit lift typisch tussen 240 en 400 VDC. De stroomsterkte bepaald de snij snelheid en de mogelijk te snijden materiaal dikte. De hoofdfunctie van de krachtbron is het leveren van voldoende energie voor het behoud van de plasma lichtboor na ionisatie.

Het start circuit is een hoge frequentie circuit die een AC spanning produceert van 5,000 tot 10,000 volt bij ongeveer 2 megahertz. Deze spanning wordt gebruikt voor het creëren van een lichtboog met een hoge intensiteit, in de brander, om het gas te ioniseren waardoor het plasma ontstaat.

De brander dient als houder voor de slijtdelen, voornamelijk nozzle en electrode, en voorziet koeling (door gas of water) tot deze componenten. De nozzle en electrode snoeren het plasma in.

Karakteristieken:

  • Plaat dikte: 0,8 mm tot en met 160 mm
  • Typisch: 3 mm tot en met 75 mm

Kenmerken:

  • Hoge to zeer hoge kwaliteit
  • Gladde snij oppervlakken
  • Metallurgisch perfecte oppervlakken voor het lassen
  • Medium warmte input
  • Excellente snijsnelheid
  • Lichte opharding van het snij oppervlak surface